fbpx
+359 52 685 585
office@ola-bg.com
ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В INSTAGRAM
Search

Какво е Средиземноморска диета?

Когато си мислите за средиземноморска храна, умът Ви може да се насочи към пица и тестени изделия от Италия, но тези ястия не се вписват в здравословните диетични планове, представени като „средиземноморски“. Препоръчваните храни са богати на ненаситени мазнини, фибри и омега-3 мастни киселини.

Истинската средиземноморска диета се основава на традиционните за региона плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, боб, ядки, морски дарове, протеини от риба и птици, полезни мазнини от зехтин и някои млечни продукти – с може би чаша или две червено вино. По този начин жителите на Крит, Гърция и Южна Италия са се хранили около 1960 г., когато нивото на хроничните им заболявания е била сред най-ниските в света, а продължителността на живота им – сред най-високите, въпреки че са разполагали с ограничени медицински услуги.

Средиземноморската диета е нематериално наследство на човечеството, признато от ЮНЕСКО през 2010 г. Освен това е култура, традиция, висококачествено и устойчиво „изкуство“. Истинската средиземноморска диета е нещо повече от ядене на прясна, пълноценна храна. В комбинация с ежедневна физическа активност могат да окажат дълбоко въздействие върху Вашето настроение и психическо здраве и да Ви помогнат да изпитате удоволствие от яденето на здравословни и вкусни храни. 

Разбира се, промяната в режима на хранене може да се окаже трудна задача. Преминаването от пеперони и тестени изделия към риба и авокадо може да отнеме известно усилие, но това ще са първите Ви крачки към по-здравословен и по-дълъг живот.

„Диета“ или „начин на хранене?“

По-скоро бихме го отнесли към средиземноморския начин на хранене. Думата „диета“ идва с определени ограничения – набор от правила, които трябва да се следват, списък с „какво да не се яде“, броене на калории и т.н. За щастие, това няма да го откриете при средиземноморската диета. Това не е структурирана диета, а здравословен, добре балансиран начин на хранене и живот. 

Мазнините, използвани в средиземноморската кухня, са предимно от ненаситени масла, като рибено масло, зехтин или семена (като рапица, соя или ленено масло), както и от ядки (орехи, лешници и бадеми). Тези видове масла имат защитен ефект върху сърцето.

Защо от OLA Taste of Med избрахме средиземноморската кухня?

Обичаме средиземноморската кухня! Тя ни е любима, тъй като е не само наистина полезна, но и защото комбинира храна богата на вкусове, аромати и настроение. Също така се състои основно от много на брой, но малки на количество ястия. Ключът е в разнообразието, което при нас е обилно – от ароматни разядки през вкусно крехко месо до чудни десерти с маскарпоне.