fbpx
+359 52 685 585
office@ola-bg.com
ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В INSTAGRAM
Search

Какви са ползите от спазване на Средиземноморска диета при подагра?

Средиземноморската диета е може би една от най-здравословните режими в света. Тя добива толкова голяма популярност благодарение на многобройните ползи като загуба на тегло, подобрена кръвна захар, по-добро здраве на сърцето и дълголетие.

Въпросът е, какви са ползите от спазването й при подагра?

Разглеждайки благоприятното действие на средиземноморската диета върху организма разбираме, че тя наистина е полезна за страдащите от подагра. Но преди да стигнем до това заключение, нека да разгледаме какво точно представлява диетата.

Какво всъщност е Средиземноморска диета?

Средиземноморската диета се основава на ежедневната консумация на плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения и пълнозърнести храни. Тези хранителни продукти са богати на фибри, флавоноиди и антиоксиданти, всички от които са изключително полезни за тялото.

Зехтинът, който замества други видове масла с по-високи наситени мазнини, може да се използва в салати, в маринати и за готвене. Тук се набляга на използването на екстра върджин зехтин , защото той е богат на мононенаситени мастни киселини, които помагат за подобряване на HDL холестерола. Млечни продукти като кисело мляко са разрешени ежедневно, въпреки че те трябва да се консумират умерено. Риба и пилешко месо се препоръчват два пъти седмично, докато яйцата могат да се консумират всеки ден. Можете също така да хапвате червено месо, но то трябва да бъде ограничено само до няколко пъти на месец. За заместване на липсата на протеини са рибите, птиците и бобовите растения.

Що се отнася до алкохола, средиземноморската диета позволява 1 чаша червено вино на ден за жените и 2 чаши на ден за мъжете. Всички други алкохоли като бира, алкохол и спиртни напитки не са включени в тази диета.

Как помага средиземноморската диета на страдащите от подагра?

Част от причините, поради които диетата ви помага да предотвратите пристъпи на подагра са: 

  • Избягване или ограничаване на червено месо. Червеното месо оказва негативно действие върху бъбреците, което ги уврежда и води до бъбречна недостатъчност.
  • Избягване на захар и преработени храни. Диетата е свързана с ядене на пълноценни храни като плодове, зеленчуци и зърнени храни. Това са храни, които имат ниско съдържание на захар и изкуствени съставки.
  • Консумация на риба и птици. Птиците и рибите са добри източници на протеини, да не говорим, че някои риби са богати на омега-3 мастни киселини, които могат да имат защитен ефект срещу пристъпите на подагра.
  • Ядки и бобови растения. И двете са чудесни източници на протеини и фибри. Освен това някои ядки притежават омега-3, който е много полезен за организма.
  • Яденето на млечни продукти. Установено е, че млечните продукти имат урикозурик при подагра. Ако все още нямате подагра, пълномаслените млечни продукти може да ви помогнат да избегнете развитието на болестта.
  • Ограничен прием на алкохол. Средиземноморската диета препоръчва единствено консумацията на вино. Въпреки че виното не е толкова вредно, като страдащ от подагра, все пак трябва да ограничите приема на алкохол, за да предотвратите пристъпите.
  • Консумирането на зехтин. Зехтинът е мощно противовъзпалително средство, което може да помогне за облекчаване на симптомите на подагра.

Направени са многобройни изследвания, които доказват, че диетата е полезна за страдащите от подагра. Едно проучване, включващо 281 жени и 257 мъже, установи, че спазването на средиземноморския начин на живот има значително влияние върху понижаването на пикочната киселина в организма.

Друго проучване наблюдава 4449 лица на възраст между 55 и 80 години, като някои участници имат диабет тип 2 и коронарни сърдечни заболявания. Тествани са три вида диети, като две от тях са вариации на средиземноморската. Едната е обогатена с екстра върджин зехтин, втората е обогатена с ядки, а третата група е спазвала диета с ниско съдържание на мазнини.

След пет години изследователите установили, че всички участници, спазващи диетата, драстично намаляват нивата на серумната си пикочна киселина, включително тези, които не тренират редовно! Най-големите фактори, допринесли за повишаването на нивата на пикочна киселина, са алкохолът, особено бирата, месото и рибата (особено морските дарове).

В заключение

Казано по-просто, средиземноморската диета насърчава консумацията на храни с високо антиоксидантно и противовъзпалително съдържание. Именно това прави режима толкова страхотен за страдащите от подагра. В допълнение, това ви помага да загубите излишното тегло, което може да е фактор, допринасящ за развитието на подагра и наличието на чести пристъпи на болестта. 

Ако не сте на някакъв специален и индивидуален режим за борба с подагра, то средиземноморската диета е едно добро начало.

Тази статия беше ли ви полезна и помогна ли ви да се решите на промяна относно режима си на живот? Какви са вашите преживявания със средиземноморската диета? Споделете какво мислите в коментарите.