fbpx
+359 52 685 585
office@ola-bg.com
ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В INSTAGRAM
Search

Фалафели с цвекло

Фалафели с цвекло е новото ни здравословно, вкусно и цветно предложение, което те очаква в любимия ти обект на Ola Taste of Med.
Решихме да добавим цвекло в нашето ястие, защото тази суперхрана предлага редица ползи за здравето. Ето осем причини да включиш цвекло в режима си на хранене:

# 1 – Полезно е за сърцето

Цвеклото, заедно със спанака, морковите и зелето, са чудесен източник на нитрати. Нитратите са съединения, които се преобразуват в азотен оксид в организма, а той отваря кръвоносните съдове, което спомага за понижаване на кръвното налягане и сърдечната честота.

# 2 – Помага в спорта

Спортистите често пият сок от цвекло, за да подобрят издръжливостта си, което го прави една от най-здравословните и вкусни форми на допинг. По-добрият приток на кислород, който осигурява цвеклото, подпомага сърцето и белите дробове на спортиста да не се натоварват толкова усилено по време на тренировка. Сокът от цвекло също предпазва мускулите от изтощаване. 

# 3 – Благоприятно при възпаления

Беталаинът в цвеклото може да намали възпаленията в организма. Противовъзпалителният му ефект е толкова обещаващ, че някои изследователи смятат, че добавките от екстракт от цвекло могат да се конкурират с ползите от някои синтетични лекарства.

# 4 – Подобрява храносмилателната система

Цвеклото е с високо съдържание на фибри, което е изключително полезно за червата. Фибрите в цвеклото се противопоставят на храносмилането в стомаха и тънките черва и преминават, без да бъдат напълно усвоени, в дебелото черво, където благодарение на чревните бактерии ферментират. 

# 5 – Влияе положително на мозъка

Изглежда, че много когнитивни заболявания се предизвикват от прекъсване на пътищата на азотен оксид. Това подсквазва, че нитратите в цвеклото могат да помогнат за подобряване на мозъчната функция, като увеличат притока на кислород.

# 6 – Засилва имунитета

Цвеклото е с високо съдържание на цинк, мед и витамини А и С – всички хранителни вещества, за които е известно, че повишават имунитета. Витамин А увеличава производството на антитела и стимулира белите кръвни клетки, които помагат за предпазване от инфекции. Цвеклото също съдържа желязо, което е благоприятно за потока на кислорода в тялото, поддържа клетките здрави и подобрява имунната защита.

# 7 – Полезно е за очите

Не е изненада, че яденето на плодове и зеленчуци е полезно за очите – особено тези, богати на пигменти. Цвеклото съдържа лутеин и зеаксантин, които има положително въздействие върху зрението. Консумирането на тези каротеноиди може да предотврати и забави прогресията на свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

# 8 – Здравословно и ефективно за черния дроб

Цвеклото съдържа изобилие от хранителни вещества, които поддържат черния дроб здрав – като желязо, антиоксиданти, бетаин и витамин В. Консумацията му е полезна за предпазването на черния дроб от окислително увреждане и възпаление, както и насърчава процеса на детоксикация.