fbpx
+359 52 685 585
office@ola-bg.com
ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В INSTAGRAM
Search

Сезонът на тиквата в OLA започна

Можете да направите много повече неща с тиквата, от това да я поднесете като десерт за Бъдни вечер или да я издълбаете за Хелоуин. Тиквата съдържа изключително много и полезни хранителни вещества за организма Ви. Oсвен това е лишена от холестерол, натрий и мазнини. Ако сте пренебрегвали тази суперхрана, то сега е моментът да я добавите към Вашия хранителен режим. В качествата си на плод и зеленчук едновременно е невероятно гъвкава и може да се добавя към много различни ястия.

Ето защо и в менюто на OLA Taste of Med тиквата се вписва идеално. Можете да й се насладите в богатата на витамини салата “Матилда”, неустоимо вкусния крем “Лакота” и вечната класика – Печена тиква.

Представяме Ви част от полезните свойства на тиквата:

Съдържа полезни хранителни вещества

Тя е невероятно питателна храна, която Ви осигурява високи нива на витамини и минерали като витамини А, С и Е. Включването на тиква към режима на хранене Ви осигурява протеин и фибри, а една чаша варена тиква има само 49 калории. 

Повишава имунитета

Тиквата Ви снабдява обилно с витамин А, който помага на тялото Ви да се бори с инфекциите. Също така Ви предоставя и 19% от ежедневните нужди на Вашия организъм от витамин С  и бета каротин, които помагат на имунните клетки да работят по-ефективно.

Полезна за зрението

Високите нива на бета каротин в тиквата й придават красивия ярко оранжев цвят, но освен това намаляват и риска от прогресия на свързаната с възрастта дегенерация на макулата. 

Благоприятна за сърцето

Тиквата има високо съдържание на калий. Повишаването на приема му помагат за понижаване на кръвното налягане, а това намалява опасността от инсулт. Също така, антиоксидантите в тиквата като витамин С, Е и лутеин са благоприятни при възпаления, свързани със сърдечни заболявания.

Предпази от рак

Антиоксидантите като бета каротин, в състава на тиквата, могат да предпазят от някои видове рак като рак на белия дроб, простатата и на дебелото черво.

Страхотна храна след тренировка

Богатото съдържание на калий в тиквата я прави чудесна храна след тренировка, която помага за възстановяването на мускулите. Тиква съдържа повече калий в сравнение с бананите. След като се натоварите във фитнеса, можете да похапнете тиква, за да помогнете на мускулите да се възстановят по-бързо.

Повишава настроението 

Тиквата съдържа триптофан – аминокиселина, която се счита за естествено средство за повишаване на настроението и е изключително ефективна при борбата със стреса.

Много полезна за кожата

Съдържаща витамин А, а също така и бета каротин, тиквата е особено полезна за Вашата кожа и нейното подхранване отвътре, а също така действа като естествен слънцезащитен крем.