fbpx
+359 52 685 585
office@ola-bg.com
ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В INSTAGRAM
Search

7 интересни факта за средиземноморската диета

Не е загадка, че средиземноморската диета е един от най-добрите начини за хранене. Той е богат на всички хранителни вещества, които са полезни за вас, но които вероятно не получавате достатъчно в традиционните западни диети: плодове, зеленчуци, бобови растения, ядки и семена, риба, зехтин, червено вино. Ние в OLA Taste of Med следваме средиземноморската кухня повече от 10 години. Затова сметнахме, че е правилно да съберем много от това, което знаем за този начин на живот, за да сме сигурни, че сте възможно най-информирани какво ядете (или какво не ядете). Представяме ви седем интригуващи факта за средиземноморската диета, които биха могли да удължат живота ви и да подобрят вашето здраве.

Пиле с паста и песто

1. Намалява шансовете за развитие на хронична болка.

Придържането към средиземноморска диета намалява шансовете да развиете хронична болка. Това важи особено, ако сте с наднормено тегло. Това е според изследване, проведено в Държавния университет в Охайо, където водещият изследовател Чарлз Емери изследва добре установената връзка между телесното тегло и хроничната болка. Неговите изследвания подчертават ползите от противовъзпалителните храни, включително риба, ядки и боб като ключ за предотвратяване или намаляване на тази болка.

2. Може да предпази от сърдечни заболявания.

В проучване от 2015 г., проведено от изследователи от университета Харокопио в Атина, Гърция, се съобщава, че хората, които са спазвали средиземноморската диета, са с 47% по-малко склонни да развият сърдечни заболявания за период от 10 години в сравнение с тези, които не се придържат към диетата. Това отразява географските модели на заболяване в средиземноморския регион. В края на краищата е широко известно, че гражданите на страни, които граничат със Средиземно море – Гърция, Италия, Израел и Франция, например – имат по-дълъг живот и по-малко случаи на рак и сърдечни заболявания. Те също така са склонни да ядат по-малко червено месо, захар и наситени мазнини и се фокусират върху продукти като ядки, риба и зехтин, а от време на време (умерено) консумират и червено вино.

Лазаня “Болонезе”

3. Значително намалява риска от рак на матката.

Съвместно швейцарско-италианско проучване, проведено между 1983г. и 2006г., анализира 5000 жени, спазващи средиземноморската диета, за да се установи колко силно се придържат към режима и какви са шансовете да развият рак на матката. Полученият доклад, който включва жени в няколко региона на Италия и в швейцарския кантон Во, показва, че жените, които се придържат стриктно към този начин на хранене, могат да намалят шансовете си за развитие на рак на матката поне на половина.

4. Освен това намалява риска от рак на гърдата 

Проучване от Университета на Навара в Испания, включващо 4000 жени на възраст между 60 и 80 години, установява, че жените, които са спазвали тази диета, допълнена с консумацията на зехтин всеки ден, намаляват риска от развитие на рак на гърдата с 68% в сравнение с жените, които са спазвали друг вид диета с ниско съдържание на мазнини.

5. Може да подобри мозъчната дейност.

Четиригодишно проучване от Барселона разкрива, че средиземноморската диета, допълнена с малко увеличение на ежедневната консумация на ядки и зехтин, може да помогне за предпазването на мозъка от вредните ефекти на стареенето. Това е потенциално ключово оръжие в трудната борба срещу когнитивния спад, деменцията и опустошителните заболявания като болестта на Алцхаймер.

Ризото със сушени домати

6. Може да забави стареенето.

Поддържането на физическа форма чрез спазване на здравословен начин на хранене и упражнения не е само това, което виждаме в огледалото, но и това, което се случва зад завесата, а по-точно вътре в организма ни. Изследователи от Колумбийския университет в Ню Йорк, изучаващи пациенти в напреднала възраст, откриват, че тези, които следват средиземноморска диета, богата на зеленчуци, риба, зехтин, ядки, плодове и малко месо и млечни продукти, имат по-голям обем на мозъка от тези, които не са. Това проучване е продължение на предишния доклад за мозъчната дейност от Барселона.

7. Изключително лесен режим за спазване, така че можете да се съсредоточите върху други занимания, които също обогатяват живота ви.

Средиземноморската диета е определена като най-лесната диета за спазване в класацията на САЩ за най-добрите хранителни режими. Също така се класира на второ място в най-ефикасната диета като цяло, точно зад диетата DASH, която има за цел да предотврати високото кръвно налягане, като стимулира консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, растителни протеини и нискомаслени млечни продукти, избягвайки наситените с калории и мазнини сладкиши и червено месо.

Защо е толкова лесно да спазвате средиземноморската диета? Фактът, че всъщност не става дума за диета, а по-скоро за начин на живот, е от ключово значение. Можете да приспособите този режим според вашите нужди, вашия бюджет, вашето семейство, вашата работа, вашите предпочитания за храна и вашето ниво на физическа активност. Лесно и удобно е да се храните навън, не са ви забранени определени групи храни и няма вероятност да чувствате глад през цялото време, както при другите диети. Най-просто казано, това е начин на хранене, по време на който не трябва да се стресирате. И по-малко стрес несъмнено означава по-дълъг и щастлив живот!

Вижте кой е най-близкият обект на OLA Taste of MED или поръчайте онлайн, за да се насладите на нашето разнообразие от вкусни и полезни средиземноморски предложения!