Средиземноморска диета в борбата с рак на гърдата

Изследване, публикувано в International Journal  този понеделник показва, че средиземноморската диета може да намали риска от рак на гърдата.

Изследването, което е проведено в Холандия, обхваща  62,573 жени на възраст 55-69г. Учените проследяват начина им на хранене в продължение на повече от 20 години, започвайки през 1986 г. По време на проучването, 3,354 от участниците развили рак на гърдата. След изключване на случаите, където това е било наследствено и тези, за които не са били достъпни данни за диетата, са останали  2,321 случая за анализ.


Учените открили, че пост-менопауза,  ракът на гърдата се наблюдава с 40% по-малко при жените,  които спазват внимателно средиземноморската диета.

Средиземноморската диета набляга на растителни храни, като зеленчуци, плодове, бобови растения, нерафинирани зърнени храни, зехтин,  риба.

В миналото,  редица изследванията показват, че средиземноморската диета е ключът към по-дълъг живот, по-силни кости и по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания .

Д-р Sandhya Pruthi, професор в Mayo Clinic (Медицински колеж, който не е участвал в изследването) казва "Растително базираната храна с риба и мононенаситени мазнини са основни компоненти на тази диета и имат положително въздействие при понижаване на заболеваемостта от рак на гърдата."

Тя отбеляза, че повече от 250,000 жени са диагностицирани с рак на гърдата всяка година в САЩ. "Проучвания за превенцията са много важни в потенциално намаляване на броя на инвазивен рак на гърдата всяка година."


по материали на cnn

Още новини

-

С подкрепата на OLA!

2019-04-01 16:15:27

Отборът на Варна Сити получи златните си медали и шампионската титла в държавното първенство на България по футзал.

Прочети ощеХапни и спечели с OLA!

2018-12-18 17:16:52

Хапни и спечели с OLA - taste of Med и Coca-Cola!
Купи храна за над 10 лева, с включен продукт на Coca-Cola, изтегли си скреч карта и може да спечелиш една от много вкусни награди!

Прочети ощеПартньори