Нови ползи от Средиземноморската диета

Учени потвърдиха, че Средиземноморската диета е по-ефективна за сърдечни болести от колкото статините.

Статините са група лекарства, които се използват за намаляване на холестерола. Приемат се основно от хора, преживели инфаркт или с риск за такъв.

По последни проучвания, обаче, се оказва че Средиземноморската диета може да бъде по-ефективна, отколкото статините за намаляване на риска от сърдечни болести. Водещи сърдечни експерти заявиха, че на пациентите трябва да бъде предписана диета - богата на плодове, зеленчуци, риба, ядки, пълнозърнести храни и зехтин - преди да се прибягва до медикаменти.


В първото голямо проучване, разглеждащо  въздействието на Средиземноморската диета върху състоянието на рискови пациенти, прекарали инфаркт,  експерти установиха намаляване на смъртността с 37%. За сравнение приемът на статини е ефективен при  18% от случаите. За максимални ползи експертите все пак препоръчват комбинация от двете.


"Средиземноморската диета е широко призната като един от най-здравословните хранителни режими в света"

Професор Джовани де Гаетано

Експерти приветстваха новите разкрития, представени на най-голямата в света  конференция по кардиология в Рим, Италия,  признавайки, че Средиземноморската диета  е "по-силна от всяко лекарство".

Високата консумация на зеленчуци има най-голямо влияние върху подобряването на здравето, последвано от приема на риба, обилно количество плодове и консумация на моно-ненаситени мазнини, съдържащи се в зехтина.

Професор Джовани де Гаетано, ръководител на Катедрата по епидемиология и превенция в института  Neuromed  IRCCS в Италия, заяви: "Ние установихме, че сред  пациентите, придържащи се към Средиземноморската диета, смърт по всякаква причина е била намалена с 37 на сто в сравнение за тези, които не спазват този хранителен режим“.

Лекарите трябва да "разглеждат диетата преди да предписват медикаменти" и държавата трябва да субсидира плодове и зеленчуци, за да насърчават хората  към здравословен хранителен режим“ споделя още Професор де Гаетано.

Въпреки че за много пациенти статините може да са незаменими, придържането към здравословни хранителни навици позволява намаляване на дозите и съответно - намаляване на риска от странични ефекти като болки в мускулите.

"Това позволява на пациентите да позлват предимствата на статините, но без страничните ефекти“.

 

Проучването проследява 1200 италианци с болест на сърцето за период от седем години, като  участниците редовно  записват приема си на храна. За седем години са отбелязани 208 смъртни случая.

След отчитане на възраст, пол, образование, спорт, пушене, кръвно налягане, ниво на холестерола, диабет и рак, приближаването към Средиземноморската диета води до 21 на сто по-малък риск от смърт.

Пациентите с най-близка до Средиземноморската диета са отбелязали с 37 процента по-малък риск от смъртност в сравнение с останалите категории.

Учените твърдят, че следващата стъпка ще бъде да разследва защо точно Средиземноморската диета намалява  риска от смърт. Според  Британски експерти  "мощни противовъзпалителни ефекти" на храни като зехтин,  риба, ядки и зеленчуци вероятно са сред причините.

Източник Telegraph

 

Още новини

-

С подкрепата на OLA!

2019-04-01 16:15:27

Отборът на Варна Сити получи златните си медали и шампионската титла в държавното първенство на България по футзал.

Прочети ощеХапни и спечели с OLA!

2018-12-18 17:16:52

Хапни и спечели с OLA - taste of Med и Coca-Cola!
Купи храна за над 10 лева, с включен продукт на Coca-Cola, изтегли си скреч карта и може да спечелиш една от много вкусни награди!

Прочети ощеПартньори