Нови ползи от Средиземноморската диета

Избягвате мазнините в ежедневното си меню? Може би е време да спрете...но само ако сте на Средиземноморска диета

Ново проучване потвърди, че Средиземноморска диета, богата на "добри" мазнини - такива като тези в зехтина, яйцата, ядките и рибата - могат да намалят риска от сърдечни болести, рак на гърдата и диабет. Сърдечните болести са водеща причина за смърт в Щатите, следвана от рак, според Центъра по Профилактика и Превенция.

Още проучвания са необходими, за да се определи точно защо определени храни в Средиземноморската диета са свързани с по-ниския риск от изброените по-горе заболявания, сподели Др. Хана Блумфилд, учен от Министерството на Ветераните и Център за Изследване на Резултати от Хронични Заболявания и водещ автор на въпросното проучване. "Не е напълно известно, но може би ефекта се дължи на противовъзпалителното им действие" - добавя тя. Трудът и включва ревю на 332 предишни изследвания и детайлен анализ на 56 от тях, един обстоен поглед над ползите от Средиземноморската диета с високо съдържание на мазнини.

"Здравословни мазнини са мононенаситени мазнини, като тези, които се съдържат в зехтина, рапичното масло и авокадото," казва Блумфилд. "Нездравословните мазнини включват наситени и транс мазнини, като тези в пържените картофи".

Учените препоръчват Средиземноморската диета без ограничения за прием на мазнини, с включени два или повече от следните седем компонента:
  1. Високо съотношение на мононенаситени и наситени мазнини - лесно се постига този резултат с използването на зехтин като основна съставка готвене
  2. Висок прием на плодове и зеленчуци
  3. Висока консумация на тъмно-зелени листни зеленчуци
  4. Висок прием на зърнени култури
  5. Умерена употреба на червено вино
  6. Умерена употреба на млечни продукти
  7. Ниска консумация на червени меса и висока такава на риба и морски продукти
Въпреки, че е трудно доказуемо дали тази диета ще увелечи продължителността на живот, доказано е че тя влияе превантивно на редица заболявания. "Не бях учудена от резултата" - споделя Др. Блумфилд - "тъй като литературата, която съм учила, съдържа тази информация от много време". Др. Дариус Мозафарин, декан в Tufts Friedman School of Nutrition Science & Policy , споделя, че също не е учуден от резултатите. "През последните няколко години много проучвания доказаха ползите от Средиземноморската диета, като например заздравяване на костната структура and подобряване на сърдечното здраве".

Според друго проучване от миналия месец, Средиземноморска диета богата на мазнини е много по-ефективна от обичайните диети ниски на мазнини за отслабване. "Това се дължи най-вероятно на факта, че хората, които се ограничават в приема на мазнини, обикновенно си наваксват с калории от захари, като газирани напитки и зърнени храни" коментира Др. Блумфилд.

Нейния съвет е да се консумират повече авокадо, ядки и зехтин ежедневно.

източник: cnn.com

Още новини

-

С подкрепата на OLA!

2019-04-01 16:15:27

Отборът на Варна Сити получи златните си медали и шампионската титла в държавното първенство на България по футзал.

Прочети ощеХапни и спечели с OLA!

2018-12-18 17:16:52

Хапни и спечели с OLA - taste of Med и Coca-Cola!
Купи храна за над 10 лева, с включен продукт на Coca-Cola, изтегли си скреч карта и може да спечелиш една от много вкусни награди!

Прочети ощеПартньори