Интервю с Александър Неделчев

Интервю на Александър Неделчев - съдружник в Ola Taste of MED за списание "Offline" - за кулинарната ни философия, предлагани ястия и бъдещи проекти.

SLOW FOOD V.S. FAST FOOD

Верига заведения за хранене Ola Taste of MED,

 ВКУСЪТ НА СРЕДИЗЕМНОРИЕТО, ВКУСЪТ НА РАЗНООБРАЗИЕТО

Визитка:

Александър Неделчев е съдружник в Ola Taste of MED, национална верига средиземноморска кухня със заведения във Варна, София, Бургас и Слънчев бряг. 

 

Кога и къде беше отворен първият ресторант?

А. Неделчев : Искахме да предложим на клиентите нещо неконвенционално, което отговаря на нашата житейска философия за хранене –  да предлагаме полезна и модерна  храна, но и да стартираме един устойчив бизнес.

В момента, бизнесите, които дават най-добри резултати са тези, които имат бъдеще. За нас беше важно  да създадем нещо, което да остане трайно в живота на клиентите и в живота на хората, с които работим. Така, през 2007 г. начертахме една концепция, която се базира на предлагане на разнообразието на средиземноморската кухня на българския пазар, нещо което никой не бе правил досега у нас.

Средиземноморието е много обширен регион, не трябва да се обвързва само с италианската кухня, защото има влияние и на турската , и на северноафриканска кухня, и на Близкия изток, и на далечния край на Средиземноморието – Испания, Португалия. Навсякъде има добри ястия, които у нас не се предлагаха.
Първият ресторант го открихме през 2008 г. , във Варна и до момента сме разработили 11 заведения .

Каква е концепцията на бранда “Ola”, кулинарната философия на веригата?

А. Неделчев : За да отговоря на този въпрос, трябва първо да  поясня какво е здравословното и функционалното хранене.

Здравословно е да заложим на разнообразието на храна, да не се ограничаваш от нищо като видове продукти, не говоря за количество. Но е важно да бъдат приготвени по определен начин, така че да е вкусно и полезно –  печено, задушено, варено

Здравословната кухня включва много зеленчуци, които улесняват усвояването на необходимите микроелементи,  спомагат и за доброто функциониране на всички системи в организма, т.е. гарантират доброто здравословно състояние. Хората трябва да разберат, че в основата на добрия им живот, на това да се чувстват добре, да избягват заболяванията, е храната, която приемат всеки ден, защото всеки ден се храним по няколко пъти. Това е в основата на нашата концепция. Предлагаме разнообразието на Средиземноморието с приготвяне на храна на място, акцент върху качествените съставки и голямо разнообразие на зеленчуци и супер храни.

Суперхраните се използват като функционални храни, а тъй като съдържат най-много антиоксиданти, могат да бъдат възприемани и като лекарство или супер гориво.

Как се ориентирате какво се търси на пазара и какви ястия да предложите?

А. Неделчев : Както споменах, разнообразието на кухните в Средиземноморието е  много голямо, не можем да предложим  всичко в нашите ресторанти. Съобразяваме се с това да предлагаме сезонни продукти. През зимата – салати и предястия, които са характерни за сезона, на пролет променяме менюто, за да включим новите сезонни зеленчуци и плодове. Това е една нова концепция, която залага на сезонността в храненето и  

Сега сме свикнали, че на пазара се намира всичко по всяко време на годината, но както казват класиците в здравословното хранене,  човек  трябва да се храни според сезона, за да е здрав.

Какво Ви отличава от конкурентите Ви?

А. Неделчев : Това, че предлагаме „слоу фууд” или „бавно хранене” на „ фаст фууд корнера” – т.е.  на място, където обикновено се приготвят храни въз основа на  полуфабрикати, основно замразени  готови  храни.  Ние предлагаме разнообразна храна, която се приготвя за деня, на място. Това е най-голямото предизвикателство, както и най-големият ни коз, който ни отличава от всички други.

В нашата концепция е заложено правото на избор, т.е . всеки клиент сам решава кое  ястие в какво количество да консумира и с какво да го комбинира. По този начин тялото на човек получава ежедневно правилната порция хранителни вещества  при различни комбинации.

Какво предстои за веригата като инвестиции и проекти?

А. Неделчев : Непрекъснато се откриват търговски центрове в страната, ние проучваме, преговаряме със собствениците, като представяме нашата концепция. Преценяваме  къде  има подходящ обект за нашия формат. Обикновено се спираме на зоните за заведенията в търговските  центрове, но търсим вариант да излезем и на улицата, в самите градове.

Един от нашите  актуални проекти е свързан с храненето на децата и как да им обясним, че здравословното хранене може да е вкусно и забавно. Всички знаем, че децата имат афинитет към  продукти с ниска хранителна стойност, т.нар.“празни храни“, които водят до редица здравословни проблеми. В тази връзка започнахме инициатива за детско шоу „Вкусно с ОЛА“, което се провежда периодично в цялата страна, където даваме възможност на децата по забавен начен сами да си приготвят храната, която консумират.

Повече информация за нас можете да намерите на www.ola-bg.com

Още новини

-

С подкрепата на OLA!

2019-04-01 16:15:27

Отборът на Варна Сити получи златните си медали и шампионската титла в държавното първенство на България по футзал.

Прочети ощеХапни и спечели с OLA!

2018-12-18 17:16:52

Хапни и спечели с OLA - taste of Med и Coca-Cola!
Купи храна за над 10 лева, с включен продукт на Coca-Cola, изтегли си скреч карта и може да спечелиш една от много вкусни награди!

Прочети ощеПартньори